Hírek

PEPITA MAGAZIN

No comments
„Hatalmas megtiszteltetés, amikor a közönség állva tapsol”

Nyári Károly világsztároknak játszott
Hollandiában és idehaza is

Kivételes tehetséggel áldotta meg az isten Nyári Károlyt. Tizenhárom évesen már megnyert egy országos zongoraversenyt, friss diplomás dzsesszzongoristaként pedig egy előkelő budai szórakozóhelyen varázsolta el a hallgatóságot. Hollandiában világsztárokkal játszhatott együtt, a szíve mégis hazahúzta. Kifinomultan kreatív játékmódja és karizmatikus személyisége megtölti a koncerttermeket. Lányai aranytorkú énekesnők, míg fia a zongora bűvkörében él.     

A családi hagyományt követve választotta a zenei pályát?
Első perctől kezdve muzsika vett körül, hiszen zenész családban nőttem fel. Édesapám Győrben híres prímás volt, aki a zene szeretetét nagyon korán megismertette velünk. Az öcsém és a bátyám a hegedű mellett tette le voksát, én a zongora mellett döntöttem, pedig édesapám már megcsináltatta a rám méretezett hegedűt, annyira biztos volt a választásomban. Amikor a hangszerkészítőtől hazafelé sétáltunk akkor mondtam el neki, hogy a zongora teljesen elbűvölt. Nem haragudott rám, inkább vásárolt egy gyönyörű zongorát, majd beíratott a győri Liszt Ferenc Zeneiskolába, ahol boldogan fedeztem fel a hangszer csodás lehetőségeit. A klasszikus zenei tanulmányaim kezdetétől édesapám szigorúan megkövetelte a rendszeres gyakorlást.  

Mikor élte át az első nagy sikert?                            
Tizenhárom éves voltam, amikor az iskola növendékei közül kiválasztottak és egy koncert keretén belül játszhattam. A sok gyakorlás pedig meghozta az eredményt, mert megnyertem az országos zongoraversenyt. Ezt követően a győri Zeneművészeti Szakközépiskolában klasszikus zongora szakon folytattam a tanulmányaimat. Szüleink pedig úgy döntöttek, hogy a boldogulásunk érdekében mindent maguk mögött hagyva felköltöznek a fővárosba. Így a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába kerültem a testvéreimmel együtt. Közben megismerkedtem a dzsessz zenével és zenei érdeklődésem egyre jobban felé fordult. Átkerültem a Konzervatórium dzsessz tanszakára, ahol Gonda János vett a szárnyai alá. Nagyon sok értékes útravalót kaptam tőle, amellyel külföldön is megálltam a helyem.
           
Frissen diplomázott dzsesszzongoristaként, hogyan került az előkelő budai szórakozóhelyre, a Miniatűrbe?
Diplomásként már az akkori zenei élet képviselői között mozgolódtam. Egy hatalmas nagy repertoárral rendelkező művészt, Torma Rudit kellett pótolnom, egy éves külföldi szerződésének ideje alatt a Minitűrben. Nem tudtam eldönteni, hogy fel tudok e nőni a feladathoz. Végül a kottáiból napról napra egyre több dalt megtanultam. Amilyen gyorsan bekerültem a szórakoztatóipar körforgásába, olyan gyorsan távoztam is, hiszen egy holland menedzser három hónapos szerződést ajánlott.  
                 
A három hónapból végül tizenkét év lett. Hogyan tudná összegezni az ott töltött időszakot?
1986-ban eredetileg három hónapra mentem Hollandiába, és igen, végül tizenkét esztendő lett belőle. Megkaptam a holland állampolgárságot is. Kinti pályafutásomat elegáns szórakozóhelyeken kezdtem, majd a Holland Rádiózenekar zongoristája lettem. Számos meghívást kaptam sztárfellépőként a televíziós és rádiós showműsorokba, és koncertezni kezdtem. Ennek köszönhetem, hogy olyan világsztárokkal játszhattam együtt, mint például Audrey Hepburn, Mariah Carey, Phill Colins, Michael Jackson, Gloria Estefan vagy Barbara Streisand. Mindenkitől őrzök egy kis kedves emléket.

Ha jól tudom, akkor Frank Sinatrától egy mikrofont kapott ajándékba…
Egy kaszinó megnyitóján játszottam Amszterdamban, és Frank Sinatra egy rövid koncert erejéig fellépett. Fantasztikus élmény volt vele együtt alkotni a színpadon. A fellépés után a mikrofonját odaadta ajándékba, majd hozzáfűzte: Hozzon neked szerencsét az életben! Rövid találkozásunk alkalmával egy életre szóló útravalót kaptam tőle.
 
Ennyi sikeres év után mégis hazajött. Miért?
A honvágy erősebb volt mindennél és akkor már szüleim egészsége is megromlott. Éreztem, hogy mellettük a helyem. A családommal úgy döntöttünk, hogy hazajövünk. A visszatérés után a főváros legelegánsabb új hoteljének lettem a zongoristája. Idehaza is több világsztárnak játszhattam, mint például Al di Meola, Robbie Williams, Paul McCartney, Sting, Michael Jackson, Madonna, Antonio Banderas… Hamarosan gyakori szereplője lettem színházi produkcióknak, rádiós és televíziós élő showműsoroknak, zenei felvételeknek. 1998-ban jelent meg első albumom. A dzsesszes hangvételű válogatás jó kritikát kapott és sikert aratott a szakmai körökben is.  Pár év múlva az RTL Klub felkért második lemezem elkészítésére, ami Földi Csillagok címen jelent meg. Nagyon sok ember lelkét megérintették az albumon lévő dalok és éreztem, jó úton járok. Tavaly novemberben megjelent harmadik, Love Story című nagylemezemen olyan legendás magyar előadók, mint például Cserháti Zsuzsa, Máté Péter, Szécsi Pál slágerei hallhatóak szimfonikus zenekari hangszerelésben. Neves művészek, hangszerelők adták szakmai alázatukat ehhez a lemezhez, hogy a slágerek egy kicsit napjaink hangzásvilágához közelítő köntösben szólalhassanak meg.                

2005-ben megalapította saját zenekarát. Kik vesznek részt a trióban?
Tradicionális dzsessztriót alapítottam, amelynek fő pillére a nagybőgő és a dob. Hárs Viktort és Sramkó Jánost kértem fel. Zenekarommal számos hazai és európai fesztiválon teltházas előadást adtunk.  Emellett többször játszottam különböző formációkkal is, például a Budapest Jazz Orchestrával és a MÁV Szimfonikusokkal. Már hagyományszerűen minden évben egyszer a MÜPA-ban nagyszabású koncerttel lepem meg az igényes zenére nyitott hallgatóságot. Ezek a produkciók egyedülállóak és megismételhetetlenek. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy tavaly szeptemberben a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben rendezett „Love Story” koncertemen is teltház és fergeteges siker volt, a közönség állva tapsolt.

Hogyan született meg a My Way című produkciója, amellyel három éve örvendeztette meg a közönséget?

Frank Sinatra felejthetetlen dalaiból merítettem ihletet. A koncerten felcsendült a legendás énekes klasszikusai közül az elmaradhatatlan My Way és a New York, New York is, mintegy ötvenfős vonósokkal kiegészült big-band zenekari kísérettel. Azt est képvilága és dramaturgiája erősítette a csodálatos dalokat, amit Kovács Kristóf producer rendezésének köszönhettünk.

Koncertjein gyakran lányai is feltűnnek. Mikor indultak el a zenei pályán?

Gyermekkoruk óta foglalkoznak zenével és nagyon korán kiderült róluk, hogy tehetségesek. Zenei óvodába jártak, majd először a nagyobbik, Edit kezdett zongorázni. A kisebbik, Aliz pedig hallás után mindent eljátszott, amit a nővérétől hallott. A gondos zenei képzés részeként mindketten elvégezték a konzervatórium klasszikus ének és zongora szakát és ezzel egy időben Edit kommunikációs menedzseri diplomát is szerzett. Aliz jelenleg főiskolai hallgató, művészet menedzseri szakon tanul.

A szakma úgy véli, hogy aranytorkú énekesnők, akikre a jövőben nagy siker vár. Milyen terveik vannak?
Sokan úgy tartják, hogy a zenei pályán számukra csak a csillagos ég szabhat határt. Most saját menedzsmentjük egyengeti az útjukat és én a háttérből figyelem őket. A lányok úgy érzik, hogy a sok befektetett energia, áldozat, tanulás meghozta a gyümölcsét és valóra vált az álmuk, mert igazi énekesnő vált belőlük. A verseny óta felpörgött körülöttük a világ, fellépésről fellépésre mennek, élvezik a közönség szeretetét, rajongóik száma napról napra nő. Jelenleg a legfontosabb feladat és kihívás számukra a  hamarosan megjelenő első daluk és klipjük elkészítése. Szervezés alatt áll a hollandiai turné, ahová meghívást kaptak több show- műsorba is. Szeretnének abban az országban is bemutatkozni, ahol fellépéseim alkalmával gyerekkoruk nagy részét töltötték.

A fia viszont az Ön útját választotta
Karcsika tizenkét éves, hétéves kora óta zongorázni tanul, de már most nagyon eltökélt. Legutóbbi sikeres zongoravizsgája után nem ült le pihenni, hanem hazament és gyakorolt tovább. Nagyon büszke voltam rá! A sikert ugyanis csak küzdelmes munkával lehet elérni.  A sportolókat pont ezért nagyon tisztelem, hiszen gyermekkoruktól kezdve ők is tudatosan, sok áldozatot hozva, rengeteget dolgoznak, hogy világklasszis váljon belőlük.

A rajongók hol találkozhatnak Önnel az elkövetkezendő időszakban?

Az új Love Story lemezem megjelenésének kapcsán vidéki turnéra indulunk, nagyvárosokban tartunk lemezbemutató koncertet, Budapesten pedig számos klubkoncerten találkozhatnak velem a rajongók. Októberben egy különleges karácsonyi albummal fogok jelentkezni, az év végét pedig a már hagyományos nagykoncertem zárja.

Péter DávidPEPITA MAGAZIN

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük