Hírek

NYÁRI KÁROLY SZIMFONIKUS KONCERT

No comments

2013. január 22.

VALENTIN-NAPI KONCERT NYÁRI KÁROLLYAL

 Nagyszabású könnyűzenei koncertet rendez Valentin-napon (febr. 14.) zenekarunk. A különleges est során Máté Péter, Szécsi Pál, Cserháti Zsuzsa legkedveltebb dalai és a legnagyobb magyar filmslágerek szólalnak meg szimfonikus nagyzenekari hangszerelésben, Szulák Andrea és Nyári Károly előadásában. Interjú Nyári Károllyal.

 – Győrben született, itt kezdte zenei tanulmányait is. Hogy emlékszik vissza a tanuló évekre?

– Győrben, zenész családba születtem, édesapám Nyári László híres prímásként járta be a fél világot és kápráztatta el a közönséget. Nekem is a hegedűt szánta, de én a zongorát választottam. Klasszikus zongora-tanulmányaimat szülővárosomban, a győri Liszt Ferenc Zeneiskolában kezdtem. Tizenhárom évesen már első helyezést értem el egy országos zongoraversenyen, így a középiskolát a győri Zeneművészeti Szakközépiskola klasszikus zongora tanszakán folytattam. Győrben már akkoriban is magas színvonalú zenei képzés folyt, és pezsgett a zenei élet. Nagyon sok kedves emléket őrzök ezzel kapcsolatban. Érdeklődésem azonban egyre jobban a jazz zene irányába fordult, így szüleim ekkor úgy határoztak, hogy Budapestre költözünk. 1981-ben Gonda János növendékeként a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatórium jazz-zongora tanszakán szereztem diplomát.

– Pályáját mégis külföldön kezdte, miért éppen Hollandia?

– Hollandiába kaptam meghívást pályafutásom kezdetén, ahol elegáns kaszinókban, hotelekben léptem fel. Ezeken az exkluzív helyeken alkalmam nyílt többször is világsztárokkal találkozni és a legtöbbjükkel együtt játszani. Így Elton Johntól Michael Jacksonon át Whitney Houstonig sokan megfordultak a zongorám mellett. A sok élmény közül csak néhányat említenék, mint a példaképemmel a legendával, Frank Sinatra-val való találkozásom, aki egy közös fellépést követően nekem ajándékozta azt a mikrofont, amibe aznap este énekelt. Azt mondta, hozzon nekem is szerencsét. Azóta is nagy becsben tartom ezt az ereklyét, és csak különleges koncert alkalmával használom. Ezekkel a világsztárokkal való találkozás egy életre meghatározó élmény maradt számomra. Ezzel egy időben, számos televízió- és rádióműsorban is felléptem és a sikereimre való tekintettel magától a holland királynőtől megkaptam a holland állampolgárságot is, akinek a rezidenciáján több ízben játszottam.

– Magyarországra való visszatérése után, hogy alakult a karrierje?

– Hazatérésemet követően, sok ajánlattal kerestek meg, így egy nagyon elit, ötcsillagos belvárosi új luxusszálloda pianó bárjának zongoristája lettem, amely a magyar elit társaság kedvelt szórakozóhelye lett. Ebben a csodálatos hotelben is megfordultak a világsztárok, mint Paul McCartney, Al di Meola, Sting és Robbie Williams is. Nemcsak világsztároknak, de államfőknek is alkalmam nyílt játszani. Magyarországra látogatott az Amerikai Egyesült Államok akkori elnöke Bill Clinton, akinek egy hófehér zongorán adhattam koncertet egy zártkörű rendezvényen. 
Ebben az időben készítettem el első önálló albumomat Én voltam boldogabb címmel, amely nagy sikert aratott szakmai körökben is, valamint számos show műsorba is meghívást kaptam. Szükségét éreztem, hogy nagyszínpadon is bemutatkozzam, koncertjeimet telt házak fémjelzik az igényes zenét kedvelő közönség körében. Felemelő érzés és egyben nagy megtiszteltetés volt számomra az is, hogy a világ legnagyobb sporteseményének sztár fellépője lehettem. Londonban az Olimpián képviseltem Magyarországot a művészetemmel. Nemrégen pedig a Párizsi Garnier Operaház színpadán léptem fel nagy sikerrel.

– Valentin-napján lesz a koncert, készül-e külön repertoárral a szerelmesek napjára?

A Love Story című nagysikerű, teltházas koncertem zenei anyagát fogjuk bemutatni, melynek budapesti bemutatója a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben volt. A magyar könnyűzene legendáinak, Cserháti Zsuzsa, Máté Péter, Szécsi Pál legnagyobb slágereit és a legismertebb magyar filmzenéket szimfonikus nagyzenekari hangszerelésben hallhatja a közönség. Természetesen a Valentin-nap alkalmával szerelmes és romantikus dalokkal is készülök. Mindannyiunk számára fontosak és meghatározóak a koncerten elhangzó dalok, amelyen sokan felnőttünk, amelyre együtt sírtunk, nevettünk, szerettünk, ma már életünk részévé váltak. Ezek a legendás slágerek ma reneszánszukat élik, így egyaránt ajánlom a fiatal és az idősebb generációnak egyaránt a koncertet.

– Játszott már korábban a Győri Filharmonikus Zenekarral?

Első ízben fogunk együtt játszani. Magyarország vezető zenekarai közé tartozik a Győri Filharmonikus Zenekar, jelentős szerepet tölt be az ország zenei életében, ezért is megtisztelő számomra a felkérés. Magasan képzett és kiváló zenészekből áll a zenekar, így képesek az állandó fejlődésre és megújulásra. Teltházas koncertjeiken a legkiemelkedőbb előadóművészekkel lépnek fel. Figyelemmel kísérem a munkásságukat, és az utóbbi néhány évben nyitottak a jazz és a könnyűzene irányába, ahol szintén otthonosan mozognak.

Péter DávidNYÁRI KÁROLY SZIMFONIKUS KONCERT

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük