Hírek

NYÁRI KÁROLY A PÁRIZSI OPERA SZÍNPADÁN

No commentsGálával és világbajnoksággal ünnepel
Párizsban a hatvanéves IJF


Több szempontból is történelmi világbajnokság kezdődik ma, amikor a párizsi városházán,
a patinás Hotel de Ville-ben megtartják a sorsolást. Egyrészt az eseményhez kapcsolódó jubileum miatt, hiszen tegnap este a francia főváros egy másik szimbolikus épülete,
az Operaház adott otthont a Nemzetközi Cselgáncsszövetség (IJF) fennállásának hatvanadik évfordulóját ünneplő gálaestnek.

Párizsi Opera

Az épület 1862-1875 között Charles Garnier építész tervei alapján készült. A hatalmas épület 11000 m²-en fekszik, 2200 nézõ befogadására alkalmas. Kívül és belül gazdagon díszített frízekkel, oszlopokkal, szobrokkal, kárpitokkal, arannyal, nimfákkal, angyalokkal. A mennyezetet egy több, mint 6 tonnás csodálatos csillár, valamint Chagall festménye díszíti.

A neobarokk épület korának egyik remekműve volt.
A nagy párizsi átalakulás idején, a második császári korszakban III. Napoleon jelölte ki Hausmannt, hogy felügyelje az átalakításokat.
1858-ban a császár megbízta Hausmannt, hogy tisztítsa meg azt a 12000 m²-es területet, amelyet a világ második színházának megépítésére kijelölt. Ez az épület  Párizsi Opera és Balett, vagy Garnier Opera néven vált híressé. 1861-ben írták ki a pályázatot, amelyet Charles Garnier építész nyert el. Az építkezés 1862-ben kezdődött. A legenda szerint a császár felesége az építkezés alatt folyamatosan megakarta tudni, hogy vajon görög vagy római stílusú lesz-e az épület, mire Garnier azt felelte, hogy nem, ez III. Napoleon stílusú lesz. 
Az építkezés során több problémával is meg kellett küzdeni. Az egyik a mocsaras terület volt, amelyről 8 hónapon keresztül  folyamatosan szivták le a vizet. A sok nehézség ellenére és Garnier építész kitartó munkájának köszönhetően az épület 1874-re elkészült. 
1875 január 15-én nyitották meg egy pazar gálaelőadással.

Az Operaház fényűzően díszített színes márvány frízekkel, oszlopokkal és szobrászati remekművekkel. A színház bejáratánál az oszlopok között  híres zeneszerzők, mint Mozart, RossiniAuber, Beethoven,MeyerbeerPhilippe Quinault bronzból készült mellszobrai láthatók.  A mennyezetet 1964-ben Marc Chagall festette újra.

NoemiNYÁRI KÁROLY A PÁRIZSI OPERA SZÍNPADÁN

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük