Hírek

NÁYRI KÁROLY A BEST MAGAZINBAN

No comments

Nyári Károly

„Nézzenek már rám, ilyen egy szigorú apuka?”

 

 

Az elmúlt két évben a Nyári lányok, Aliz és Edit a csodálatos hangú énekesnők apukájaként került címlapokra, holott több évtizede már komoly rangot vívott ki magának énekes-zongoristaként. Bejárta a világot, Elton Johntól Frank Sinatráig, Gloria Estefanon és Pavarottin keresztül Robbie Williamsig a legnagyobb sztároknak énekelt privát rendezvényeken. Mindezek ellenére elsődleges céljának saját karrierje mellett a lányok jövőjét tekinti. A művésszel a Dallmayr bemutatótermében beszélgettünk.

 

BEST: A lányokat hol hagyta?

Nyári Károly: Nem vagyunk összekötve, és nem is lógunk folyton egymás nyakán. Teszik a dolgukat, élik a saját életüket, amelynek a hátterét a feleségemmel, Edittel együtt biztosítjuk, menedzsmenti feladataikat pedig művészeti produkciós irodánk látja el. Ma este is egy közös fellépésünk lesz, ami számomra mindig egy külön örömöt jelent. Ugye a következő kérdés nem az lesz, hogy beleszólok-e a magánéletükbe?

BEST: Ennyire unja már a szigorú apuka skatulyát?

Ny. K.: Nem unom, hanem egyszerűen nem is létezik! Ezt valaki elterjesztette, és rám ragadt. Pontosabban sejtem, hogy ki ragasztotta rám. A tehetségkutató idején ugyanis a legtöbb riportban úgy mutattak be a televízióban, hogy jön a szigorú apuka. Könyörgöm, nézzenek már rám. Így néz ki egy szigorú apuka?

A feleségem sokkal szigorúbb és következetesebb, mint én. Én engedékeny vagyok és a lányaim könnyen le tudnak venni a lábamról. És egyébként sem szólok bele soha a magánéletükbe.

BEST: Az önébe sem szólt bele soha senki?
Ny. K.: Nem, de nem is hagytam volna. Mindig teszem a dolgom a saját elképzelésem szerint. Nem csak a magánéletben, hanem a zenében is. Soha nem hagytam, hogy bármi is eltérítsen arról az útról, amelyet a főiskola elvégzése után kijelöltem magamnak. Amikor Magyarországon tombolt a techno láz, én akkor is 36 zenésszel vonultam stúdióba, és rögzítettünk egy felejthetetlen big band lemezt. Nem engedtem, hogy a divatirányzatok befolyásoljanak. A legutóbbi teltházas koncertem, ami a Művészetek Palotájában volt a MÁV Szimfonikus Zenekarral, talán az egyik legemlékezetesebb számomra, pedig ezek a válságos idők nem az ilyen nagy költségvetésű produkciónak kedveznek. A lányaimat is mindig arra tanítottam: nagyon fontos, hogy folyamatosan képezzék magukat, és felkészülten, professzionálisan várják a felkéréseket. A tehetség ugyanis mindig utat tör magának. Az igényességet és a minőséget, pedig hosszú távon értékeli a közönség.

BEST: Ha már a felkéréseket említette, a lányokkal gyakran találkozni televízióban, rádióban, és különböző lapokban is. De mi van az Ön karrierjével?

Ny. K.: Nincs okom panaszra, rengeteg felkérésnek teszek eleget. Lekopogom, amióta elindult a pályafutásom, egyetlen napot sem töltöttem zene nélkül. Már Máté Péter is megénekelte, hogy zene nélkül semmit sem ér, de rám ez hatványozottabban igaz. Úgy látszik, nekem ez van megírva, hogy kizárólag a zenével foglalkozzak. És szerencsés embernek tartom magam, hogy abból élek, amit szeretek, és amelyet már gyerekkoromban megálmodtam magamnak. Folyamatos sikerben van részem, mint ahogy idén nyáron felemelő érzés és egyben nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy a világ legnagyobb sporteseményének sztár fellépője lehettem. Londonban az Olimpián képviseltem Magyarországot a művészetemmel. Nemrégen pedig a Párizsi Garnier Operaház színpadán léptem fel nagy sikerrel.

BEST: Ha választani kellene a lányok és a saját pályafutása között…

Ny. K.: …ne is folytassa a kérdést! Természetes, hogy a lányaimét választanám. Vagyok annyira önzetlen, hogy a saját karrieremet feláldoznám értük. De azt hiszem, ezzel a legtöbb apa így lenne. Erről azonban szó sincs. Jól megfér egymás mellett a kettő. Sőt, menedzserként, producerként természetesen mindenben segítem a lányaim életét. Amikor az X-Faktorban véget ért számukra a verseny, azt mondtam nekik, hogy az igazi megmérettetés csak ezután következik. És minden jel arra mutat, hogy sikeres énekesnő vált belőlük, már a második slágerük „Pont jó” címmel is felkerült a rádiós slágerlisták élére. Büszke vagyok rájuk. Ők is szeretnek nagyot álmodni és álmaikat valóra is váltják. Hamarosan saját albummal jelentkeznek, és nagyzenekaros koncertekre készülnek.

BEST: Milyen tervei vannak az év hátralévő részére?

Ny.K.: Terveim között számos megoldandó feladat is szerepel, mint az immár hagyománnyá vált exkluzív karácsonyi koncertem, amelynek a különlegessége, hogy ezúttal az egyik legelegánsabb hotel báltermében kerül megrendezésre.

BEST: Huszonnyolc éve házas, nemsokára kerek évfordulót ünnepelhetnek.

Ny. K.: És tegyük hozzá azt a plusz öt évet, amikor még nem voltunk házasok. Csaknem 33 éve élünk együtt. A feleségemmel, Edittel a konzervatóriumban ismerkedtünk meg, ő a klasszikus zongora szakra járt, majd ének-zene, magyar szakos tanárként diplomázott. Mindenkinek ilyen feleséget, és ilyen házasságot kívánok! Gyakran kérdezik, mi a titok. Egyet javasolhatok: szeressék nagyon egymást, és akkor a világon mindent meg tudnak közösen oldani! Nincs az a probléma, amelyen szeretettel ne lehetne túllépni. Sajnos egyre kevesebb, a miénkhez hasonló példát látok a környezetemben, pedig ez a fajta családi háttér az igazi életbiztosítás!

Péter DávidNÁYRI KÁROLY A BEST MAGAZINBAN

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük