Hírek

KÖZELEDIK A DÖNTŐ

No comments

Bárzongorista Verseny: DÖNTŐ

Stílus, minőség, időutazás. Akár ez is lehetne a mottója a New York Kávéház és a Roland által közösen hirdetett Bárzongorista versenynek, mely A Világ Legszebb Kávéházában hat fordulón át keresi a műfaj legtehetségesebb képviselőjét.

 

Összefoglaló

A december 4-től március 31-ig, összesen 6 vasárnapi alkalomból álló verseny már a döntőbe érkezett, s 13 induló versenyzőjéből március utolsó estéjén 6 fő küzdhet a fődíjért, a New York Kávéház 1 millió forint értékű, öt est megtartására szóló szerződéséért.

A mezőny erős, hiszen nagyon jól képzett, nagy gyakorlattal rendelkező versenyzők nehezítik hétről-hétre a zsűri dolgát, akik „cserébe” nehéz feladatokkal látják el őket. Műfaji változatosságot csempésznek életükbe, ugyanis minden forduló során más-más témában kell tudni eljátszani az előre kiszemelt dalokat.

Így volt már operett, filmzene, popslágerek és jazz-válogatás is, az utolsó elődöntőre pedig mindezekből egy hatvan darabos válogatás, így amitől igencsak gyöngyözött a versenyzők homloka.

Izgalomra persze nem csak ez adott okot számukra, hiszen a szakmai megmérettetésen túl a zsűri tagjait is le kellett venniük lábukról, de a vendégeket is érdemes volt lenyűgözni, mivel a helyszínen leadott szavazatukkal ők is befolyásolhatták a verseny további kimenetelét. De ez még nem volt minden, mivel a végső szót az internetes szavazók mondhatták ki.

A rajtoló mezőny legfiatalabb tagja19, alegidősebb 48 éves volt, közülük többen jó hírű muzsikus családok tagjai. A döntőbe közülük öten juthattak el, név szerint: Banyák József, Berki Artúr, Darvas Tamás, Mida Oszkár,  ifj. Ökrös Ottó és Szűcs Gyula. Köztük van a Világ Legszebb Kávéházának fődíjasa, aki 1 millió forint értékű, öt est megtartására szóló szerződés birtokosa lesz. De ennek kiderüléséhez még március 31-ig kell izgulnunk.

A döntőt is több tényező nehezíti majd, részben az, hogy a versenyzőknek szólistákat kell kísérniük, részben pedig az, hogy a helyszín már nem a csodálatos New York Kávéház lesz, hanem a Boscolo Hotel Roma terme ad otthont a megmérettetésnek. De így is minden megéri, hiszen a fődíjként a New York Caféval kötött 1 000 000 Ftértékű szerződés mellett a második és harmadik helyezett is jól jár, mivel egy-egy nagy értékű utazáson pihenhetik ki a verseny fáradalmait.

A zsűri azonban nem csak nehéz feladatokkal látta el hétről-hétre a zongoristákat, hanem véleményeikkel és tanácsaikkal is segítették fejlődésüket. S tehették, hiszen maguk is a műfaj jeles képviselői.

A zsűri elnöke Nyári Károly zongoraművész, aki maga is ismerősen mozog a bárzongoristák világában, hiszen diplomáját a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatórium jazz-zongora tanszakán szerezte, előadóművészi és zongoratanári karrierje során pedig olyan világsztárokkal lépett fel, mint Chaka Khan, Gloria Estefan, Mariah Carey, Phil Collins, Michael Jackson, Elton John, Pavarotti vagy éppen Frank Sinatra.

A zsűri egyetlen hölgy tagja Szentpéteri Csilla zongoraművésznő 7 éves kora óta gyúrja a fekete-fehér billentyűket. A Liszt Ferenc Zeneakadémián summa cum laude végzett, művészetében pedig egyedi hangszerelésben szólaltatja meg a könnyűzene ritmusokkal fűszerezett klasszikus zenét.

A zsűri harmadik tagja Rakonczai Viktor zeneszerző, zongorista, ki előadóként éppúgy, mint zeneszerzőként és producerként is bizonyított már.

Egyengette Zsédenyi Adrienn, Tóth Gabi, Wolf Kati, de még a Nyári-lányok zenei útját is.

A szervezők arra is nagy hangsúlyt fektettek, hogy ezeket a színvonalas kávéházi estéket olyan előadó vezesse, aki maga is járatos a tehetségkutatók világában, és tapasztalataival akár a versenyzőket is támogathatja. Így esett választásuk az X-Faktor 2010-es szériájának döntősére: Király L. Norbira.

A megmérettetés résztvevői abban a kivételes szerencsében részesülnek, hogy – a Rolandnak köszönhetően – itthon az elsők között szólaltathatják meg a korlátlan lehetőségek zongorája címet elnyert Roland V-Piano Grand-ót. Ennek a gyönyörű és elegáns koncertzongorának a testében egy többcsatornás hangrendszer található, amely elmossa a határvonalat a digitális és akusztikus zongora világa között. A zongorahang minden egyes apró összetevője közvetlenül a legoptimálisabb helyről szól, folyamatosan és természetesen követve az előadást. Említésre méltó, hogy a hang térhatása egyedileg tervezett minden egyes zongora hangszínre. Ez a rendkívüli tulajdonság kizárólag a V- Piano Grand-ban található meg.

Mindent egybevetve tehát stílus, minőség és időutazás jelképezi ezt a színvonalas megmérettetést, aminek győztese egy évre a Világ Legszebb Kávéházának zongoristájává válhat.

Péter DávidKÖZELEDIK A DÖNTŐ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük