Hírek

ITT VAN AZ ÉV BÁRZONGORISTÁJA

No comments
 
Zsúfolásig megtelt tegnap este a New York Palota Róma terme, ahol mintegy 500 vendég volt kíváncsi a hónapok óta tartó Bárzongorista verseny végeredményére. A Világ Legszebb Kávéháza és a Roland hat fordulón át kereste a műfaj legtehetségesebb képviselőjét.A győztes, Berki Artúr az est szólistái társaságában Nyári Edit, Nyári Aliz
Tegnap este véget ért a Roland és a New York Café által közösen meghirdetett, 2011. december 4.-2012. március 31. között tartó Bárzongorista Versenye.
A folyamatosan nagy érdeklődés bebizonyította, hogy van a műfajnak jövője , így az induló 13 versenyzőből tegnap este már csak hatan küzdhettek a fődíjért, a New York Kávéház 1 millió forint értékű, öt est megtartására szóló szerződéséért.
A rajtoló mezőny legfiatalabb tagja 19, a legidősebb 48 éves volt, közülük többen jó hírű muzsikus családok tagjai. A döntőbe közülük öten juthattak el, név szerint: Banyák József, Berki Artúr, Darvas Tamás, Mida Oszkár, ifj. Ökrös Ottó és Szűcs Gyula. A rendkívül jól képzett, nagy gyakorlattal rendelkező versenyzők hétről-hétre nehezítették a zsűri (Nyári Károly, Szentpéteri Csilla, Rakonczai Viktor) dolgát, akik „cserébe” szintén egyre nagyobb kihívások elé állították őket, műfaji változatosságot csempészve életükbe, mivel minden forduló alkalmával más-más stílusban kellett tudni eljátszaniuk az előre kiszemelt dalokat.
Így volt a verseny során operett, filmzene, popslágerek és jazz-válogatás, az utolsó elődöntőre pedig mindezekből egy hatvan darabos válogatás.


Darvas Tamás, Mida Oszkár, ifj. Ökrös Ottó, Szentpéteri Csilla, Berki Artúr, Banyák József.
– A dalokat olyan tematika szerit állítottuk össze, ami egy bárzongorista életében mindenképp fontos tényező, mert lehet, hogy valaki nagyon jó jazz- vagy klasszikus zenei alapokkal rendelkezik, de ennek az egész bárzongoristázásnak épp az a lényege, hogy a „csacska” melódiákkal is boldogulni tudjon. Az olyan dalokkal, amik nem vehetik fel a versenyt egy zongoraversennyel vagy akár egy teljes operával, mégis le tudják kötni a figyelmet akár egy egész estére. – mondta kérdésünkre Nyári Károly, a zsűri elnöke.
A megmérettetés résztvevői abban a kivételes szerencsében részesültek, hogy – a Rolandnak köszönhetően – itthon elsők között szólaltathatták meg a korlátlan lehetőségek zongorája címet elnyert Roland V-Piano Grand-ót.
Ennek a gyönyörű és elegáns koncertzongorának a testében egy többcsatornás hangrendszer mossa el a határvonalat a digitális és akusztikus zongora világa között. A zongorahang minden egyes apró összetevője közvetlenül a legoptimálisabb helyről szól, folyamatosan és természetesen követve az előadást. Így a hang térhatása minden egyes zongora hangszínre egyedileg tervezett. Ez a rendkívüli tulajdonság kizárólag a V- Piano Grand-ban található meg.
A tegnapi döntőnek már nem a csodálatos New York Kávéház, hanem a Boscolo Hotel Róma terme adott otthont, a versenyzőknek pedig – nehezítésként – szólistákat kellett kísérniük, Nyári Alíz és Nyári Edit személyében. Először szabadon választott jazz standardet játszhattak, majd a szólistákat kísérték könnyűzenei slágerekkel, amivel a zenészek alkalmazkodási kézsége került felszínre.
– Biztos vagyok benne, hogy ez a verseny magán a műfajon is nagyon sokat segít, hiszen beszélünk róla, minden második hétvégén teltház van, tehát ez a műfaj újra bekerül a köztudatba. Aki megnyeri, megkapja annak lehetőségét, hogy a New York Kávéház zongoristája legyen, és biztos vagyok benne, hogy ez a többieknek is nagyon jó tapasztalat. – mondta Rakonczai Viktor, zsűritag. Arra vonatkozóan, hogy szerinte milyen az ideális bárzongorista, a következőket válaszolta. – Alapvetően olyan atmoszférát kell teremteniük, ami nem tolakodó, mellette lehet jól beszélgetni, de nem olyan típusú a zongorajátéka, ami odafigyelést igényel. Na most mivel mi mégiscsak egy versenyen vagyunk, azokat a zongoristákat tudjuk jól értékelni, akik „odafigyelősebb” muzsikát játszanak.


A győztes a zsűri tagjaival Nyári Károly zsűrielnök, Szentpéteri Csilla, Rakonczai Viktor
A szünetben lévő állófogadás ideje alatt a zsűri eldöntötte, kik indulhatnak az 1 000 000 Ft-ot érő fődíjért. Döntésük alapján a finalisták közül Mida Oszkár a 6., Szűcs Gyula az 5., Banyák József pedig a 4. helyen végzett, így az est második részét Berki Artúr, Ifj.Ökrös Ottó és Darvas Tamás folytathatta. Nekik egyaránt a Casablanca film – As Time Goes By című betétdalát kellett előadniuk.
– Mindig az érzelmekre kell figyelni, csak azt nem szabad elfelejteni, hogy azokat a tempó- és a hangszín is adja. Azt, hogy érzelmet tudjunk kifejezni, az nem csak belülről táplálkozik, hanem függ a tempótól és a hangok idejétől, valamint a zongora hangszínétől, hogy milyen pianót vagy fortét játszunk, és mikor, milyen sorrendben hozzuk ezt össze. Ettől kapja a hallgató azt az érzelmet, amit én át akarok adni. Ettől is. – árulta el a 2012-es év bárzongoristája címet elnyert Berki Artúr, aki a New York Café 1 000 000 Ft. értékű, 5 est megtartására szóló szerződését nyerte.


Berki Artúr, ifj. Ökrös Ottó, Darvas Tamás
A 2. helyen végzett ifj. Ökrös Ottó egy hosszú hétvégére Rómába látogathat, a 3. helyezést elért, valamint a közönség szimpátiáját is leginkább kivívó Darvas Tamás pedig a 3. helyezettnek járó prágai út mellé egy négy személyes vacsorát is elkölthet a New York Palota Salon Éttermében, aminek elismervényét Wolf Andrástól, a Salon Étterem chefjétől, az esszenciális magyar gasztronómia megálmodójától vehette át.
– A verseny teljes időtartama csodálatos élmény volt számunkra, mert sokkal nagyobb lelkesedés és érdeklődés fogadta, mint amire mi eredetileg számítottunk, így bebizonyosodott, hogy ma is van ennek a műfajnak létjogosultsága. – árulta el a New York Café képviseletében Józsa Diana. – Az év bárzongoristája cím 2013. áprilisáig illeti meg a győztest, de a következő versenyre máris vannak jelentkezők.
A hat fordulón át tartó verseny megmutatta, hogy az élő zenére vonatkozó igény a bárzongorázás műfajára is hat, amire a fiatal korosztályból is jelentős volt az érdeklődés.


Berki Artúr

Péter DávidITT VAN AZ ÉV BÁRZONGORISTÁJA

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük