Biográfia

Nyári Károly a győri Liszt Ferenc Zeneiskolában hat éves korában kezdte klasszikus zongora tanulmányait. Tizenhárom éves korában megnyerte az országos zongoraversenyt. Ezt követően a győri Zeneművészeti Szakközépiskola klasszikus zongora szakára nyert felvételt, de ekkor már egyre inkább érdeklődni kezdett a jazz iránt.

Előadóművészi és zongoratanári diplomáját a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatórium jazz-zongora tanszakán szerezte meg Gonda János növendékeként.

1986-tól szólókarrierjét Hollandiában kezdte, ahol átütő sikereket ért el.

Fellépései alkalmával számos világsztárral játszott együtt, mint Chaka Khan, Gloria Estefan, Mariah Carey, Phil Collins, Michael Jackson, Elton John, Luciano Pavarotti vagy Frank Sinatra, aki egy közös fellépésük után saját mikrofonját adta ajándékba a művésznek. Televízió- és rádióműsorok sztárjaként szerepelt. Sikereinek köszönhetően megkapta a holland állampolgárságot.

Hosszas külföldi turnéja után hazatérését követően, itthon is kimagasló sikereket ért el.

Számos kiemelt és rangos esemény meghívott sztárfellépője, koncertjei és fellépései alkalmával virtuóz zongorajátékával és jellegzetes énekhangjával mindig elvarázsolja közönségét.

1998-ban megjelent első lemeze Én voltam boldogabb címmel.

2002-ben megkapta a kiváló zenei tehetségért járó Lyra-díjat. 

2004-ben megjelent második Földi csillagok című albuma, amely méltán aratott nagy sikert a szakma és a közönség körében.

2007 októberében Bill Clinton volt amerikai elnök Budapesten tartott előadást, melyet követően a művész koncertjével elvarázsolta az elnököt.

2007-ben Nyári Károly megalapította saját zenekarát a Charles Music Kamarazenekart, amely a fellépéstől függően különböző formációkban, a jazz triótól a 17 fős big-band zenekarig közreműködnek a művész koncertjei alkalmával.

2009-ben bemutatta My Way Sinatra című nagysikerű koncertjét a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében.

2010-ben megjelent harmadik Love Story című CD lemeze, melynek lemezbemutató koncertje 2010 szeptemberében a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében került megrendezésre a MÁV Szimfonikus Zenekar közreműködésével.

2011 augusztusában a  Párizsi Garnier Operában fergeteges koncertjével lépett színpadra az IJF fennállásának 60. évfordulójára megrendezett gálán, ahol több magas rangú meghívott államfő mellett, Vlagyimir Putyin orosz elnök is élvezte előadását.

2012-ben Tisztelet-díjat adományozott a művésznek kiemelkedő előadóművészi tevékenysége és a szépkorúakért végzett karitatív munkássága elismeréseként a Tisztelet Társasága.

2012 augusztusában a Londoni Olimpián az előadó hazánkat képviselve adott koncertet az IJF felkérésére.

2016-ban Nyári Károly megalapította a több, mint 50 tagú Budapesti Jazz Szimfonikus Zenekart, amely egyedülálló hangzásvilágot képviselve, hazánk neves klasszikus és jazz előadóművészeiből áll.

2016 áprilisában a művész pályája 30. évfordulóját ünnepelte Úgy szeretlek téged című nagyszabású jubileumi szimfonikus koncertjével a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében.

2016-ban Best of Nyári Károly címmel megjelent új albuma.

2016 decemberében megjelent Úgy szeretlek téged című koncertjének DVD-je.

2017.március 15-én átvehette a Győr Díszpolgára kitüntető címet az országos és nemzetközi szinten elért több évtizedes, magas színvonalú, kiemelkedően sokrétű zongoraművészi és előadóművészi tevékenysége elismeréseként.

2017 júliusában a művész pályája fontos mérföldköveként a Magyar Állami Operaházban adott fergeteges sikerű koncertet, Nyári Károly Koncert az Operában címmel.

2017 decemberében Nyári Károly Budapesti Karácsonyi Koncert 2016. DVD-je került kiadásra.

2018 júniusában Dankó Pista Életmű-díjjal jutalmazták több évtizedes kiemelkedő művészi tevékenységét.

2018 szeptemberében jelent meg Nyári Károly Koncert az Operában című DVD-je.

2018 szeptemberében az Erkel Színházban Egy nyáron át című koncertje aratott fergeteges sikert.

2018 novemberében a művészt több, mint három évtizedes kiemelkedő magas színvonalú művészi pályafutásáért és ezalatt elért eredményeiért PRIMA Díjjal tüntették ki.

Nyári Károly nevéhez fűződik 2005 óta minden évben megrendezésre kerülő immár hagyománnyá vált Budapesti Karácsonyi Koncert-jének bemutatása, amely eddig 14 alkalommal, dupla teltház előtt, Budapest legnagyobb koncert helyszínein volt látható. A Budapesti Karácsonyi Koncert alkalmával, a művész évről-évre olyan kiemelkedő zenei élményt nyújt az igényes zenét kedvelő közönségnek, hogy méltán lett karácsonyi koncertje az ünnepi időszak várva várt eseménye. A meghívott sztárvendégek minden alkalommal a magyar zenei élet legkiválóbb előadóművészei, Kossuth- és Liszt-díjas művészek. Az esten műfaji határokon átlépve, a legmeghittebb klasszikus karácsonyi dalok és a művész pályáját meghatározó slágerek csendülnek fel egyedi feldolgozásban a több, mint ötven fős kiváló zenészekből álló Budapesti Jazz Szimfonikus Zenekar kíséretében.

Nyári Károly Európa és hazánk kiemelt koncerttermeiben sikeres, teltházas koncertjeivel lép fel kimagasló értéket képviselve. Neve egyet jelent az eleganciával, a kifinomultsággal és a minőséggel.

Péter DávidBiográfia