Életrajz - korai évek

 

Nyári Károly a győri Liszt Ferenc Zeneiskolában kezdte klasszikus zongora tanulmányait. Tizenhárom éves korában országos zongoraversenyt nyert. Középiskolába a győri Zeneművészeti Szakközépiskola klasszikus zongora szakára járt, de ekkor már egyre inkább kezdett érdeklődni a jazz iránt.

Előadóművészi és zongoratanári diplomáját a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatórium jazz-zongora tanszakán szerezte meg Gonda János növendékeként.

1986-tól szólókarrierjét Hollandiában kezdte, ahol átütő sikereket ért el.

Fellépései alkalmával számos világsztárral játszott együtt, mint Chaka Khan, Gloria Estefan, Mariah Carey, Phil Collins, Michael Jackson, Elton John, Luciano Pavarotti vagy Frank Sinatra, aki egy közös fellépésük után saját mikrofonját adta ajándékba a művésznek. Televízió- és rádióműsorok sztárjaként szerepelt. Sikereinek köszönhetően megkapta a holland állampolgárságot.

Magyarországon több albuma jelent meg, valamint rádió és televízió show műsorok rendszeres szereplője. Itthon is számos világsztárnak játszott, mint Al di Meola, Robbie Williams,Paul McCartney, Sting, Madonna, Antonio Banderas, akik elismerték tehetségét és barátságot is kötöttek vele.

Első lemeze "Én voltam boldogabb” címmel 1998-ban jelent meg. A jazz-es hangvételű válogatás méltán kapott jó kritikát és aratott sikert szakmai körökben is. A lemezen 35 kiváló muzsikusból alakult big-band zenekara működött közre.

 

2000-től napjainkig

 

Pályájának meghatározó állomásaként 2002-ben megkapta a kiváló zenei tehetségért járó Lyra-díjat. Azt követően sikerei és a kedvező visszhangok tették lehetővé az előadó számára, hogy 2004-ben elkészítse második albumát "Földi Csillagok” címmel az RTL Zeneklub kiadásában. 

2005-ben alapította meg jazz kamarazenekarát, amely hazánk kiemelkedő klasszikus és jazz előadóművészeiből áll. A művész zenekara a koncertek alkalmával repertoártól és hangszereléstől függően különböző felállásban lép színpadra, a jazz triótól a big-band formációig.
Még ebben az évben december 27-én az Uránia Nemzeti Filmszínház Dísztermében "A Nők Gyűrűjében" címmel, fergeteges teltházas karácsonyi koncerttel lepte meg az igényes zenét kedvelő közönséget saját zenekara kíséretével.

"A Zongorista” című koncert show alkalmával 2007. december 27-én saját varázslatos világába kalauzolta a közönségét a Budapest Jazz Orchestra és saját kamarazenekara közreműködésével a Thália Színházban, ahol egy évvel később, szintén a  “Slágerek a Múltból” címmel tartotta meg, a már hagyománnyá vált, teltházas karácsonyi koncertjét.

 

Az ország legnagyobb koncerttermében a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben került megrendezésre "My Way" című Sinatra koncertje 2009. április 21-én, amelyet a Jazzy Rádió élőben, megszakítás nélkül közvetített. A nagysikerű koncerten a Budapest Jazz Orchestra és az előadó kamarazenekara működtek közre.

2010. szeptember 22-én "Love Story” című szimfonikus koncertet adott az előadó a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A szimfonikus nagykoncerten a magyar könnyűzene legendáinak slágerei mellett, filmzenék és a legkedveltebb, legszebb saját dalai hangzottak el a MÁV Szimfonikus Zenekar és Nyári Károly kamarazenekara kíséretével.

 
 
 
"Love Story" koncert a Müpában - 2010

Ugyanebben az évben november 30-án megjelent a művész harmadik albuma "Love Story" címmel. Az album különlegessége, hogy a dalok évtizedekkel születésük után eredeti szimfonikus zenekari kísérettel kerültek felvételre. Az album megjelenését követően, lemezbemutató koncertturné alkalmával vidéki nagyvárosok kiemelt színház és koncerttermeiben lépett fel nagy sikerrel.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnöksége felkérésére adott koncertet a Szépművészeti Múzeumban 2011. március 31-én, ahol művészetével méltó módon képviselte a magyar kultúrát kamarazenekara kíséretével.

Augusztus 21-én a Párizsi Garnier Operában fergeteges koncertjével kápráztatta el a közönséget a Nemzetközi Judo Szövetség fennállásának 60. évfordulójára megrendezett Gálaest alkalmával. A meghívottak között ott volt a francia köztársasági elnök Nicolas Sarkozy és Vlagyimir Putyin orosz elnök is.

A Tisztelet Társasága 2012. január 31-én Tisztelet-díjat adományozott kiemelkedő munkája elismeréseként a művésznek.

 

A Londoni Olimpián hazánkat képviselte művészetével és 2012. augusztus 3-án fellépett a Nemzetközi Judo Szövetség meghívására. December 27-én "White Christmas" című karácsonyi koncertje került bemutatásra a New York Palota Báltermében a Budapest Jazz Orchestra és kamarazenekara kíséretével.

 
 
 
"Karácsony a Royalban" koncert - 2013

2013. február 14-én a Győri Filharmonikus Zenekarral szülővárosában, Győrben a Richter teremben adott nagy sikerű, teltházas szimfonikus koncertet. December 27-én és 28-án "Karácsony a Royalban" címmel dupla teltházas karácsonyi koncertjét hallhatta a közönség a Budapest Jazz Orchestra és kamarazenekara közreműködésével az ország legimpozánsabb báltermében.

"Love Story" címmel szimfonikus koncertje került bemutatásra a Miskolci Művészetek Házában a Miskolci Szimfonikus Zenekar és saját zenekara közreműködésével 2014. április 4-én. Augusztus 8-án a MoM Kulturális Központban a Hello Budapest Fesztivál  keretében teltházas koncertje került bemutatásra. Az év végén december 27-én és 28-án "Karácsonyi koncert" címmel fergeteges, dupla teltházas hagyományos karácsonyi koncerttel lepte meg a közönségeset a Magyar Virtuózok és kamarazenekara közreműködésével a Corinthia Hotel báltermében.

Egy évvel később 2015. december 27-én és 28-án "Ünnepi Szimfonikus koncert” címmel dupla teltházas karácsonyi koncertet adott a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar éssaját zenekara közreműködésével az Erkel Színházban. A koncerten fellépett Nyári Károly két lánya, Aliz és Edit, továbbá Szulák Andrea és Malek Andrea.

2016. április 4-én a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben pályája 30. évfordulójának alkalmából "Úgy szeretlek téged" címmel jubileumi koncertet mutatott be fergeteges sikerrel. A koncerten a magyar könnyűzene legnagyobb slágerei mellett, filmzenék és a legkedveltebb, legszebb saját dalai voltak hallhatóak kamarazenekara és a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar kíséretével.
A jubileumi koncertről TV felvétel készült és 2016. decemberében DVD került megjelentetésre.
A művész pályafutásának jubileuma alkalmából "Best of Nyári Károly" címmel CD lemezt jelentetett meg, melyen az előadó pályafutását meghatározó legszebb dalok válogatását hallhatja a közönség.

2016-tól Nyári Károly 2005-ben alapított  Charles Music kamarazenekara Budapesti Jazz Szimfonikus Zenekar néven folytatja a közreműködést a művész koncertjein.

2016. december 9-én Győrben a Molnár Vid Bertalan Művelődési Központban került bemutatásra teltházas "White Christmas" című adventi koncertje, amely méltán aratott nagy sikert a közönség körében, kibővített kamarazenekara a Budapesti Jazz Szimfonikus Zenekar kíséretében.


Az elmúlt évek töretlen sikere teremtette meg a művész számára, hogy az immár hagyománnyá vált karácsonyi koncertjét 2016-tól "Budapesti Karácsonyi Koncert" címmel mutassa be.
2016. december 26-án  a Budapest Kongresszusi Központ adott otthont az előadó várva várt dupla teltházas nagysikerű  karácsonyi koncertjének, melyen a Budapesti Jazz Szimfonikus Zenekar közreműködött, Malek Andrea, Nyári Aliz és Nyári Edit vendégfellépésével. 

2017-ben 14. alkalommal került megrendezésre Győrben a Médiabál, amely hazánk egyik kiemelt és rangos társasági eseménye. A művész felkérést kapott a 2017. január 14-én megrendezésre került Médiabálon való fellépésre a Győri Filharmonikus Zenekar közreműködésével. Az előadó lányai Aliz és Edit az esten 12 fős tánczenekari kísérettel léptek fel és szórakoztatták a közönséget.

2017. március 15-én Nyári Károly abban a megtiszteltetésben részesült, hogy átvehette a Győr Díszpolgára kitüntető címet a Városháza Dísztermében. Győr város hírnevét öregbítő országos és nemzetközi szinten elért több évtizedes, magas színvonalú, kiemelkedően sokrétű zongoraművészi és előadóművészi tevékenysége elismeréseként adományozta szűlővárosa a művésznek ezt a megtisztelő címet, melyet Borkai Zsolt polgármester úr nyújtott át az ünnepi díszközgyűlésen.

2017. július 7-én teltházas, fergeteges sikerű koncertet mutatott be a művész "Nyári Károly Koncert az Operában" címmel a Magyar Állami Operaházban. Az esten műfaji határokat átlépvel a klasszikus és a jazz zenén keresztül, olyan zeneszerzők műveiből csendült fel válogatás, mint Gershwin, Legrand, Morricone egyedülálló feldolgozásban. A meghívott sztárfellépők Tokody Ilona, világhírű Kossuth- és Liszt-díjas szoprán énekesnő, Nyári Aliz és Nyári Edit énekesnők voltak. A közreműködő Budapesti Jazz Szimfonikus Zenekart Kovács László vezényelte.

A Nemzetközi Judo Szövetség fennállásának 65. évfordulója alkalmából 2017. augusztus 27-én nagyszabású gálaest került megrendezésre a Magyar Állami Operaházban a résztvevő országok vezetői részére. Ebből az alkalomból Nyári Károly és lányai felkérést kaptak az esten történő fellépésre. Koncertjükkel nagy sikert arattak a meghívott vendégek körében.

Nyári Károly megtisztelő felkérést kapott, hogy fellépésével képviselje hazánkat az Első Magyar Nemzeti Imareggeli Gálaestjén, amely 2017. október 5-én a Parlament Vadász termében került megrendezésre. Az előadó lányaival történt előadásával, lenyűgözték számos ország meghívott vendégeit.

2017. december 27-én 15:00 és 20:00 órai kezdettel fergeteges sikerrel került bemutatásra Nyári Károly ,,Budapesti Karácsonyi Koncertje" a Budapest Kongresszusi Központban.  A hagyományos karácsonyi koncert alkalmával, amely 12. alkalommal került megrendezésre, a teltházas közönség szűnni nem akaró vastapssal jutalmazta a művészt. A koncert meghívott vendégei Malek Andrea, Nyári Aliz és Nyári Edit voltak, a Budapesti Jazz Szimfonikus Zenekar közreműködésével. Az esten a Bakáts téri Zenei Általános Iskola gyermekkórusa is fellépett, akik nem rég, az Oscar-díjat nyert Mindenki című filmben is szerepeltek. Az egyedülálló látványvilág és a kitűnő rendezés Varró Zoltán munkáját dicsérte.  


 

2017 decemberében megjelent Nyári Károly Budapesti Karácsonyi Koncert 2016. DVD-je. A nagy sikerű koncert 2016. december 26-án került bemutatásra a Budapest Kongresszusi Központban, melynek felvételét láthatják a nézők a Budapesti Jazz Szimfonikus Zenekar közreműködésével. Azok a nézők, akik nem lehettek jelen Nyári Károly hagyományos karácsonyi koncertjén, részesei lehetnek a koncertélménynek a DVD megtekintésével.


 


MEGJELENT NYÁRI KÁROLY LEGÚJABB DVD-JE!

 
                    


2002. Lyra díj
2012. Tisztelet díj
2016. Kornay Mariann Művészeti díj
2016. Szenes Iván Művészeti díj
2017. Győr Díszpolgára

2011

DECEMBER

31. BUDAPEST, FOUR SEASONS HOTEL GRESHAM PALACE 20:00
Szilveszteri Gálaest

2012

FEBRUÁR

25. BUDAPEST JAZZ CLUB 21:00
Nyári Károly és a Budapest Jazz Orchestra koncertje

2012

MÁRCIUS

02. BUDAPEST, RaM COLOSSEUM 23:00
Nyári Károly és triójának fellépése, Zártkörű

07. BUDAPEST, ÚJPEST
Nyári Károly szóló fellépése, Zártkörű

08. BUDAPEST, ROYAL DIAMONDS ÉKSZERHÁZ
Nyári Károly szóló fellépése, Zártkörű

10. KESZTHELY FESTETITS KASTÉLY
Nyári Károly szóló fellépése, Zártkörű

23. BUDAPEST, MINI
Nyári Károly live@Mini A ZONGORA ÉS A HANG CSAK EGY ESTE A MINIBEN

30. BOREST
Nyári Károly szóló fellépése.Hotel Gottwald,Tata

2012

ÁPRILIS

19. COTTON CLUB BUDAPEST
NYÁRI KÁROLY KLUBKONCERT A COTTON CLUBBAN!

2012

DECEMBER

05. ZONGORAEST A BOB-BAN
Nyári Károly zongoraest a BOB-ban 2012. december 05. 21:30

07. FOUR SEASONS CHRISTMAS LIGHTING
Adventi ünnepi műsor Four Seasons Hotel Gresham Palace 2012. december 07. 19:00

08. TACUBA STAGE KLUBKONCERT
Nyári Károly a Tacuba Stage színpadán

11. DÉRYNÉ:5/BDAY PARTY
NYÁRI KÁROLY LIVE.DECEMBER TIZENEGY,KEDD

14. ZÁRTKÖRŰ RENDEZVÉNY
Nyári Károly & Band fellépése

19. RAM COLOSSEUM MY WAY SINATRA KONCERT
Nyári Károly a RaM Colosseum színpadán a Budapest Jazz Orchestra kíséretével. Zártkörű rendezvény


AKTUÁLIS FELLÉPÉSEK